Kilka wskazówek dotyczących obsługi MC+


Chciałabym opisać kilka porad dla początkujących użytkowników MC+.


1) Kłos = Interwał w thermomix = knead/ugniatanie w MC+
2) Varoma = temperatura 120 st. lub naczynie do gotowania na parze
3) Symbol kopystki - należy otworzyć otwór w pokrywie i zgarnąć kopystką ze ścianek lub wspomóc kopystką wyrabianie ciasta.
4) Przy siekaniu cebuli w MC+ często wydobywa się z niej gorycz, w tym przypadku należy posmarować noże oliwą lub posiekać cebulę ręcznie.
5) Przypalenia - do usunięcia przypaleń usuwam magicznej gąbki
6) Czyszczenie MC+ - wlać ciepłej wody z płynem do mycia naczyń do pojemnika i kilka razy włączyć turbo
  Co jakiś czas pamiętajmy o zdejmowaniu uszczelki, bo pod nią często gromadzi się brud.


7) Wyjmowanie czegokolwiek z misy - posługuję się łopatką do ciasta.

7) Czyszczenie noży - najlepiej użyć szczotki z rączką
8) Pierwsze gotowanie wody - 10min/100 stopni/obr.1
9) Ubijanie białek - naczynie musi być czyste i suche, a jajka w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy na obrotach 4 z wyjętym otworem od miarki ok.3 - 5min (przez otwór dodajemy szczyptę soli).
10) Szybkie wycieranie misy - wrzucamy ścierkę i włączamy obroty wsteczne/15 sek/obroty 2

Komentarze

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czyszczenie noży - najlepiej je wypiąć i normalnie umyć. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A skąd przepis na takie piękne pyzy ?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty